29.9.23

Φιογκάκια με ντομάτα και φέτα

Εύγευστο πιάτο ζυμαρικών, απλό στην παρασκευή του, που σερβίρεται και σαν δροσερή σαλάτα.

για 4 άτομα
500 γραμ. φιογκάκια
4-5 φρέσκιες ντομάτες
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
150 γραμ. τυρί φέτα ή ανθότυρο
1 ματσάκι βασιλικό
χυμό 1 λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζετε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, μέχρι να τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά σας.

Καθαρίζετε τις ντομάτες, εάν θέλετε τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κυβάκια. Κόβετε το τυρί, επίσης σε κυβάκια. Στραγγίζετε την κάπαρη, πλένετε το βασιλικό, τον σκουπίζετε, πετάτε τα κοτσάνια του και κρατάτε τα φυλλαράκια του.

Βάζετε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ με καπάκι ή σε σέικερ και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνετε σε βαθιά σαλατιέρα τα ζυμαρικά, προσθέτετε τις ντομάτες, την κάπαρη και τα φυλλαράκια του βασιλικού και ανακατεύετε. Τα περιχύνετε με το μίγμα λάδι-λεμόνι και ανακατεύετε για να πάει παντού.

Σερβίρετε με επιπλέον βασιλικό ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:12-14 λεπτά

Μπορείτε να προσθέσετε στη μακαρονοσαλάτα σας μερικές μαύρες ελιές ή να αντικαταστήσετε το βασιλικό με μαϊντανό.

Εάν το προτιμάτε, μπορείτε αντί για τυρί να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι ή κάποιο κρεμώδες τυρί.