Ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασικής συνταγής. Το ταχίνι και τα λαχανικά που προστίθενται θα κάνουν τα ντολμαδάκια σας ανεπανάληπτα!
για 8 άτομα
40 αμπελόφυλλα (ζεματισμένα)
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι
¾ φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
1-2 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
1 κολοκυθάκι (τριμμένο)
1 ντομάτα (ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη ή τριμμένη)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
λίγο φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
λίγο κίμινο (σκόνη)
1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Βάζετε σε βαθύ μπολ το ρύζι, τα κρεμμύδια, το κολοκυθάκι, την ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και το ½ φλιτζ. από το ταχίνι. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το κίμινο και ανακατεύετε.
Γεμίζετε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα με το μίγμα και τα τυλίγετε σε ντολμαδάκια (αρκετά σφιχτά μια να μην ανοίξουν). Στρώνετε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα και από πάνω βάζετε σε σειρές τα ντολμαδάκια. Προσθέτετε το νερό, αλατοπίπερο και αρκετό ελαιόλαδο. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα μεγάλο πιάτο. για να τα συγκρατεί στη θέση τους και να μην ανοίξουν.
Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για όσο χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να μείνουν με το λάδι τους. Μόλις κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνετε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας και διαλύετε το υπόλοιπο ταχίνι (προσθέτετε και το χυμό λεμονιού εάν βάλετε). Το ρίχνετε στην κατσαρόλα και την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση το φαγητό.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα τους. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά