Μια διαφορετική εκδοχή για τα παπουτσάκια, με το γιαούρτι να αντικαθιστά την κλασική μπεσαμέλ.
για 6-8 άτομα
8 μελιτζάνες φλάσκες
για τη γέμιση
400 γραμ. κιμά από αρνί
50 γραμ. κουκουνάρι (καβουρντισμένο)
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
για τη σάλτσα γιαουρτιού
3 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι (σακούλας)
1-2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 κρόκο αβγού
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
αλάτι, πιπέρι
Πλένετε τις μελιτζάνες, αφήνοντας (εάν θέλετε) το κοτσάνι. Χαράζετε με μαχαίρι, τις αλείφετε με ελαιόλαδο, τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τις βάζετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία, για λίγη ώρα, να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις κόβετε στη μέση και με μαχαίρι ή κουτάλι αφαιρείτε την ψίχα δημιουργώντας βαθουλώματα και τις αλατίζετε καλά.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: σοτάρετε τον κιμά με τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ρίχνετε τον πελτέ (διαλυμένο σε λίγο νερό) και τη ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να απορροφήσει ο κιμάς τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτετε τα κουκουνάρια και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Φτιάχνετε τη σάλτσα γιαουρτιού: διαλύετε το κορν φλάουρ με νερό και 2 κουτ. σούπας γιαούρτι. Βάζετε το υπόλοιπο γιαούρτι σε κατσαρόλα, ρίχνετε το μίγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεσταίνετε το γιαούρτι σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε το αβγό και σιγοβράζετε τη σάλτσα για λίγο, ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να πήξει. Προσθέτετε το σκόρδο, ανάλογο αλατοπίπερο και σιγοβράζετε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με τον κιμά, τις αραδιάζετε σε ταψί και σκεπάζετε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Σερβίρονται ζεστές ή χλιαρές.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά