7.10.23

Μελιτζανάκι

Πρωτότυπο γλυκό, είναι η αδυναμία όσων το αγαπούν κι ένα ξάφνιασμα για όσους το πρωτοδοκιμάζουν!

για 2 κιλά περίπου
70 μελιτζανάκια (περίπου 1 κιλό)
70 αμύγδαλα (αποφλοιωμένα)
6 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
λίγα γαρίφαλα

Καθαρίζετε τα μελιτζανάκια αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, τα πλένετε καλά, τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και με μικρό κοφτερό μαχαίρι κάνετε μια μικρή σχισμή στο μέσο τους. Τα βράζετε με μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να παραβράσουν και λιώσουν.

Τα βγάζετε από τη φωτιά, τα στραγγίζετε, τα ρίχνετε σε μπολ με κρύο νερό και τα αφήνετε για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια αλλάζετε το νερό με φρέσκο. Επαναλαμβάνετε 2-3 φορές τουλάχιστον.

Τα στραγγίζετε και τα απλώνετε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας να στεγνώσουν. Βάζετε από ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε σχισμή, έτσι που να μην μπορεί να φύγει κατά το βράσιμο.

Ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε στην αρχή συνεχώς να λιώσει καλά η ζάχαρη και, μόλις πάρει βράση, προσθέτετε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά, ρίχνετε τα μελιτζανάκια και τα αφήνετε να βράσουν στο σιρόπι για 15 λεπτά περίπου. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνετε για μια νύχτα να σταθούν στο σιρόπι τους.

Την επομένη, βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα μελιτζανάκια από την κατσαρόλα και ξαναβάζετε στη φωτιά το σιρόπι. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει καλά, ξαναρίχνετε τα μελιτζανάκια να πάρουν ξανά 2-3 βράσεις και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 μέρα
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Για να είναι νόστιμο το γλυκό, θα πρέπει τα μελιτζανάκια που θα διαλέξετε να είναι τρυφερά και πολύ μικρά, εάν είναι δυνατό σε μέγεθος χουρμά.