7.10.23

Χοιρινό με φασόλια

Σε αυτήν τη συνταγή, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα φασόλια που σας περίσσεψαν.

για 4-6 άτομα
1 κιλό χοιρινό ψαχνό (σε μερίδες)
300 γρ. φασόλια ξερά (μέτρια)
2-3 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1-2 φύλλα δάφνης
1 μικρή καυτερή κόκκινα πιπεριά (τριμμένη)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε τα φασόλια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία τους, τα βράζετε σε νερό, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Σβήνετε με το κρασί και την ντομάτα, το ζωμό ή το νερό, το μαϊντανό και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αδειάζετε σε πήλινο σκεύος το κρέας με τη σάλτσα του και προσθέτετε τα φασόλια. (Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο ακόμη ζεστό νερό).

Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.

Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 1-1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο λευκό τυρί, όπως φέτα ή καλαθάκι Λήμνου και φρέσκο χωριάτικο ψωμί.