Νόστιμο και υγιεινό μεζεδάκι, χαρακτηριστικό παράδειγμα της λιτής κρητικής διατροφής.
για 4 άτομα
2 κρητικά κρίθινα παξιμάδια (από κριθαροκουλούρα)
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
50 γραμ. μυζήθρα Κρήτης ή φέτα
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
ρίγανη
Βρέχετε τα παξιμάδια με λίγο νερό, προσέχοντας να μη μουσκέψουν και μαλακώσουν πολύ.
Πλένετε τις ντομάτες και τις τρίβετε στον τρίφτη ή τις ψιλοκόβετε, φροντίζοντας να κρατήσετε σε μπολάκι το χυμό τους.
Βάζετε τα παξιμάδια σε μεγάλο πιάτο και τα περιχύνετε με ελαιόλαδο. Από πάνω απλώνετε τις ντομάτες με το χυμό τους. Αλατίζετε τις ντομάτες και τρίβετε πάνω τους τη μυζήθρα ή τη φέτα με τα χέρια σας. Περιχύνετε πάλι με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ρίγανη.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Για πιο πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή μερικές μαύρες ελίτσες ή κάπαρη.
Ο κρητικός ντάκος μπορεί να φτιαχτεί με το παραδοσιακό κρίθινο παξιμάδι αλλά και με μικρά κρίθινα παξιμαδάκια. Ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε, φτιάξτε τον με σταρένια ή σικάλεως.
2 κρητικά κρίθινα παξιμάδια (από κριθαροκουλούρα)
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
50 γραμ. μυζήθρα Κρήτης ή φέτα
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
ρίγανη
Βρέχετε τα παξιμάδια με λίγο νερό, προσέχοντας να μη μουσκέψουν και μαλακώσουν πολύ.
Πλένετε τις ντομάτες και τις τρίβετε στον τρίφτη ή τις ψιλοκόβετε, φροντίζοντας να κρατήσετε σε μπολάκι το χυμό τους.
Βάζετε τα παξιμάδια σε μεγάλο πιάτο και τα περιχύνετε με ελαιόλαδο. Από πάνω απλώνετε τις ντομάτες με το χυμό τους. Αλατίζετε τις ντομάτες και τρίβετε πάνω τους τη μυζήθρα ή τη φέτα με τα χέρια σας. Περιχύνετε πάλι με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ρίγανη.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Για πιο πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή μερικές μαύρες ελίτσες ή κάπαρη.
Ο κρητικός ντάκος μπορεί να φτιαχτεί με το παραδοσιακό κρίθινο παξιμάδι αλλά και με μικρά κρίθινα παξιμαδάκια. Ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε, φτιάξτε τον με σταρένια ή σικάλεως.