20.10.23

Φάβα

Η γευστική φάβα, τρώγεται κρύα σαν ορεκτικό και δεν χρειάζεται να τη μουσκέψετε αποβραδίς.

για 4-6 άτομα
½ κιλό φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο)
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη (προαιρετικά)
χυμό από 1-2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

για το γαρνίρισμα
κρεμμύδι και μαϊντανό (ψιλοκομμένα)

Καθαρίζετε τη φάβα, όπως κάνετε με τις φακές, την πλένετε καλά και τη βάζετε σε κατσαρόλα. Προσθέτετε μπόλικο κρύο νερό, τόσο ώστε να τη σκεπάζει τουλάχιστον 4 δάχτυλα και την αφήνετε να πάρει βράση.

Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ολόκληρο, λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Την αφήνετε να βράσει ξαφρίζοντας κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια του νερού.

Μόλις η φάβα λιώσει και γίνει χυλός, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, εάν βάλετε, και το αλατοπίπερο.

Σερβίρετε τη φάβα σε βαθιά γυάλινα μπολάκια ή πιάτα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρα

Για να έχει η φάβα σας λεία υφή σαν πομάδα, μπορείτε, αφού τη βράσετε, να τη χτυπήσετε για λίγα λεπτά στο μπλέντερ και στη συνέχεια να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά.

Δοκιμάστε να σερβίρετε τη φάβα πάνω σε ψητή μελιτζάνα ή σαν ντιπ μαζί με μπαστουνάκια λαχανικών (σέλερι, καρότο, πιπεριά κ.ο.κ.)