«Μπουκιά και συχώριο..» τα μπουρεκάκια με αρνάκι. Ένα δείγμα αντιπροσωπευτικό της υπέροχης πολίτικης κουζίνας!
για 30 κομμάτια
500 γραμ. φύλλο κρούστας
1 ½ κιλό αρνάκι (μπούτι)
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (λιωμ.)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)
½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
λίγο δυόσμο (ψιλοκομ.)
250 γραμ. ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
3 αβγά
1-2 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη)
αλάτι, πιπέρι
1 κρόκο αβγού (για το άλειμμα των φύλλων)
σουσάμι
Φιλετάρετε το κρέας, αφαιρώντας κόκαλα, λίπη και πέτσες και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε κατσαρόλα, σοτάρετε το κρέας σε 2 κουτ. βούτυρο και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά, να μαλακώσει το κρέας και να πιει τα υγρά του. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τον άνηθο και το δυόσμο και ανακατεύετε.
Στο μεταξύ, ρίχνετε σε μπολ το τυρί, το θρυμματίζετε με πιρούνι, ρίχνετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το αρνάκι, ρίχνετε και τη φρυγανιά, και ανακατεύετε.
Απλώνετε τα φύλλα σε καθαρό πάγκο. Παίρνετε 1 φύλλο, το αλείφετε με βούτυρο, το διπλώνετε στα δύο, το χωρίζετε με μαχαίρι σε 3 λωρίδες και βάζετε από 1 κουταλιά γέμισης σε κάθε μία. Διπλώνετε τις δύο πλευρές του φύλλου για να μη φεύγει η γέμιση και τυλίγετε σε ρολά (επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση).
Τοποθετείτε τα μπουρεκάκια σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάτε τον κρόκο με λίγο νερό και τα αλείφετε ένα-ένα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για ½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά