17.10.23

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

Ωραία, δυνατή μελιτζανοσαλάτα, με το ταχίνι να της δίνει μια παχιά υφή και διαφορετική γεύση. Δοκιμάστε την!

για 4-6 άτομα
3 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
3-4 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμό ½ λεμονιού
λίγο κίμινο
αλάτι
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (για το σερβίρισμα)

Πλένετε τα μελιτζάνες, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις χαράζετε σε 2-3 σημεία με μαχαίρι. Βάζετε τις μελιτζάνες να ψηθούν στο γκριλ της κουζίνας σας, μέχρι να ζαρώσει η φλούδα και να μαλακώσει καλά η ψίχα τους.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά έτσι ώστε να αφαιρέσετε όλη τη φλούδα τους. Τις κόβετε κατά μήκος και αφαιρείτε όσα πιο πολλά σποράκια μπορείτε.

Ρίχνετε τις μελιτζάνες σε πήλινο (κατά προτίμηση) μπολ και προσθέτετε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κίμινο και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά πιέζοντας ταυτόχρονα τα υλικά με πιρούνι, μέχρι να πολτοποιηθούν και να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους.

Σερβίρετε τη σαλάτα σε μπολ, περιχύνοντάς την με το ελαιόλαδο. Εάν θέλετε, μπορείτε να τη σερβίρετε σε μεγάλο πιάτο μαζί με 1-2 κομμένες αραβικές πίτες.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα περίπου

Για να έχει πιο ωραία γεύση η μελιτζανοσαλάτα σας, θα μπορούσατε να ψήσετε τις μελιτζάνες κατευθείαν πάνω στη φωτιά (στο τζάκι ή στο γκαζάκι σας). Βέβαια, αυτό είναι πιο μπελαλίδικο και χρονοβόρο, η καπνιστή όμως γεύση και το άρωμα που θα πάρει η σαλάτα σας, θα σας αποζημιώσει.