Παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, πάντα ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους.
για 1 κιλό περίπου
2 κιλά σταφύλια
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ½ κιλό ζάχαρη
χυμό ½ λεμονιού
Πλένετε τα σταφύλια, αφαιρείτε τα κοτσάνια τους και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν καλά.
Σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο βάζετε πρώτα μια στρώση σταφύλια, και ρίχνετε από πάνω λίγη ζάχαρη. Επαναλαμβάνετε μέχρι να ρίξετε όλα τα σταφύλια και τη ζάχαρη.
Περιχύνετε τα σταφύλια με το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Τα αφήνετε να «σταθούν» για 4-5 ώρες το λιγότερο (μπορείτε να τα αφήσετε και ένα 24ωρο).
Στη συνέχεια ρίχνετε το νερό στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε το γλυκό να βράσει με ανοιχτό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν τα σταφύλια και να δέσει το σιρόπι (ξαφρίζετε κατά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνειά του).
Προσθέστε την αρμπαρόριζα και δώστε μια ακόμη βράση στο γλυκό.
Κατεβάζετε το γλυκό από τη φωτιά και, αφού κρυώσει, το μοιράζετε σε καθαρά και στεγνά γυάλινα βάζα με καπάκι.
Χρόνος αναμονής: 4-5 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά
Μπορείτε να φτιάξετε γλυκό και με άλλες ποικιλίες σταφυλιών, όπως είναι τα «κερένια» και οι «φράουλες», αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεφλουδίσετε πρώτα τις ρώγες των σταφυλιών. Για να γίνει αυτό εύκολα, καλό θα ήταν να τις ζεματίσετε πρώτα για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό.