Μια από τις πιο απλές, κλασικές μακαρονάδες που όμως έρχεται πάντα πρώτη στις προτιμήσεις!
για 4 άτομα
500 γραμ. μακαρόνια
4-5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονκασέ
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φύλλο δάφνη (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
βούτυρο και λάδι
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει, μέχρι να δέσει.
Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα, βράζετε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να σας παραβράσουν και λασπώσουν. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τα ανακατεύετε με 1 κουταλιά λάδι ή με ζεστό λιωμένο βούτυρο.
Σερβίρετε τα μακαρόνια σε βαθιά πιάτα και από πάνω μοιράζετε τη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τριμμένο τυρί και σερβίρετε αμέσως. (Μπορείτε, επίσης, να ρίξετε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας, να τα ανακατέψετε και στη συνέχεια να τα σερβίρετε σε μερίδες).
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σάλτσα ντομάτας προσθέτοντας ψιλοκομμένες πιπεριές που θα τσιγαρίσετε μαζί με το κρεμμύδι.
Το καλοκαίρι μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαϊντανό με φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.