Παραδοσιακό γλυκό με φανατικούς θαυμαστές, αφού εάν φτιαχτεί με αγνά υλικά και με τέχνη έχει θεϊκή γεύση! Εναλλακτικά, μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα του, με ξύσμα και χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.
για ταψί 25εκ.x 40εκ.
1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γραμ. βούτυρο (λιωμένο)
Για την κρέμα
8 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι (ψιλό)
6 αβγά
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 βανίλια
για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό 1 λεμονιού
Βράζετε το γάλα σε κατσαρολάκι, ρίχνοντας μέσα τη βανίλια. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα αναμιγνύετε με το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το μίγμα στο γάλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις τη βγάλετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και ανακατεύετε. Την αφήνετε να κρυώσει καλά.
Στη συνέχεια βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 6-7 φύλλα, βουτυρωμένα ένα-ένα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε την κρέμα στο ταψί και διπλώνετε τα φύλλα πάνω από την κρέμα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης ένα-ένα.
Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια και το ψήνετε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5-7 λεπτά. Σιροπιάζετε το γλυκό, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Καλό θα ήταν μετά τα πρώτα 20 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε το φούρνο, να κατεβάσετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και να συνεχίσετε το ψήσιμο, μέχρι να πάρει χρώμα το γαλακτομπούρεκό σας.
Για να δώσετε πιο πλούσιο άρωμα στην κρέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστουνάκι βανίλιας, το οποίο αφού το ανοίξετε θα τα ρίξετε στο κατσαρολάκι μαζί με το γάλα.