20.10.23

Μακαρόνια καρμπονάρα

Κλασική και ιδιαίτερα χορταστική ιταλική μακαρονάδα, που τρώγεται σαν κυρίως πιάτο.

για 4 άτομα
500 γραμ. μακαρόνια Νο 6
100 γραμ. ζαμπόν Πάρμας ή μπέικον
2 κρόκους αβγών
200 ml κρέμα γάλακτος
½ ματσάκι βασιλικό (ψιλοκομμένο)
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με τη 1 κουταλιά από το βούτυρο, λιωμένο. Τα αφήνετε στην άκρη φροντίζοντας να τα διατηρήσετε ζεστά, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Στη συνέχεια, χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με το σύρμα και ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε εάν θέλετε και 1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα.

Κόβετε το ζαμπόν σε κομμάτια και λιώνετε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, το ζαμπόν και ρίχνετε στο τέλος το σκόρδο, εάν βάλετε. Ρίχνετε τους χτυπημένους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε.

Προσθέτετε το βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μίγμα να πάρει 1-2 βράσεις.

Ρίχνετε τα μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατεύετε για να τυλιχτούν καλά με τη σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 8-12 λεπτά

Μπορείτε να φτιάξετε την καρμπονάρα σας χωρίς κρέμα γάλακτος. Αρκεί να χτυπήσετε τους κρόκους των αβγών με λίγο από το νερό που βράσατε τα μακαρόνια και να «σβήσετε» το ζαμπόν με 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί.