Σερβίρονται σαν κύριο πιάτο και είναι νοστιμότατα σε συνδυασμό με κάποιο λευκό τυρί όπως η φέτα.
για 6 άτομα
2 κιλά κολοκύθια μεγαλούτσικα
500 γραμ. κιμά
½ φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια (ψιλοκομ.)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκ.)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό 1 λεμονιού
για τη σάλτσα αβγολέμονο
2 ασπράδια αβγών
2 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουρ
χυμό 1 λεμονιού
1-2 κουταλιές βούτυρο
Καθαρίζετε και πλένετε τα κολοκύθια. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τη σάρκα τους, ανοίγοντας μια αρκετά μεγάλη τρύπα για να βάλετε μέσα τη γέμιση, χωρίς όμως να φτάσετε στην άλλη πλευρά. (Εάν είναι πολύ μακριά τα κολοκύθια, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση).
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά της γέμισης.
Με μικρό κουταλάκι, γεμίζετε ένα-ένα τα κολοκύθια. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, σχετικά ρηχή με φαρδύ πάτο, υπολογίζοντας να χωρέσουν σε μία ή δύο στρώσεις.
Περιχύνετε τα κολοκύθια με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, έτσι ώστε να τα σκεπάζει. Τοποθετείτε ένα πιάτο πάνω από τα κολοκύθια και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να βράσουν καλά τα κολοκύθια και η γέμιση.
Με τα υλικά της σάλτσας και ζουμί από το φαγητό, φτιάχνετε το αβγολέμονο κρέμα ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Περιχύνετε τα φαγητό και σερβίρετε σε μερίδες.
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μπορείτε να παραλείψετε τη σάλτσα αβγολέμονο ή να φτιάξετε τα κολοκυθάκια σας με σάλτσα ντομάτας που θα αρωματίσετε με μοσχοκάρυδο και άλλα αρωματικά χόρτα της αρεσκείας σας.