Ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
για 6-8 άτομα
6 φλιτζάνια τσαγιού σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
2 φλιτζάνια τραχανά (ξινό)
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί φέτα (τριμμένη)
2 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το ζωμό ή το νερό και το αφήνετε να βράσει. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το γάλα και τον τραχανά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να χυλώσει. Σε όλο αυτό το διάστημα καλό θα ήταν να ανακατεύετε πού και πού τη σούπα σας, για να μην κολλήσει.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε και σιγοβράζετε μια άλλα 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καθώς είναι ακόμη ζεστό το φαγητό, ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα και αν θέλετε, την πασπαλίζετε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στον τραχανά 2-3 φρέσκιες ντοματούλες ψιλοκομμένες και να τον εμπλουτίσετε με διάφορα λαχανικά όπως σέλινο, καρότα κ. ά. Μπορείτε ακόμη να τον πασπαλίσετε με γλυκό ή καυτερό μπούκοβο.