Πρώτη σε κατανάλωση, η δημοφιλής χωριάτικη είναι δροσερή, χορταστική και οικονομική.
για 4-6 άτομα
2-3 μέτριες ντομάτες
1 αγγούρι
1 κρεμμύδι
80-100 γραμ. τυρί φέτα
1 πιπεριά πράσινα
μερικές μαύρες ελιές
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
ρίγανη
Καλοπλένετε τις ντομάτες και το αγγούρι. Τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε φέτες ή ακανόνιστα κομμάτια. Τα ρίχνετε όλα μαζί σε βαθύ μπολ ή σαλατιέρα.
Καθαρίζετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα κόβετε σε ροδέλες ή φέτες. Τα ρίχνετε και αυτά στο μπολ.
Αλατίζετε τα λαχανικά και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις ελιές και τη φέτα, που μπορείτε εάν θέλετε να κόψετε σε κυβάκια.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη χωριάτικη, εάν προσθέσετε 1-2 σφιχτοβρασμένα αβγά, κάπαρη, ψιλοκομμένο μαϊντανό κ. ά.
Καλό θα ήταν να την ετοιμάσετε λίγο πριν τη σερβίρετε και όχι νωρίτερα, γιατί, εάν μείνουν πολλή ώρα οι ντομάτες στο λάδι, «μαλακώνουν» και δεν είναι τραγανές και νόστιμες.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα με κάποιο άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας, όπως ανθότυρο, καλαθάκι Λήμνου κ.α.