Παλιά επτανησιώτικη συνταγή, με αξεπέραστη νοστιμιά, που έχει γίνει ακόμη και τραγούδι.
για 4 άτομα
1 κιλό μπαρμπούνια
χυμό 1 λεμονιού
5 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε ροδέλες)
1-2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 ποτήρι του κρασιού ξίδι
4-5 κουτ. σούπας αλεύρι
3-4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλεύρι για το τηγάνισμα
αλάτι
Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια αφαιρώντας λέπια, βράγχια και εντόσθια, τα πλένετε και τα στεγνώνετε. Τα βάζετε σε πιατέλα, τα αλατίζετε και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε να μαριναριστούν για λίγο και τα στραγγίζετε.
Τα αλευρώνετε, ζεσταίνετε σε τηγάνι τα 2/3 του ελαιόλαδου και τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τα βγάζετε σε πιατέλα, το ένα δίπλα στο άλλο και τα διατηρείτε ζεστά.
Στραγγίζετε το λάδι όπου τηγανίσατε για να καθαρίσει, σκουπίζετε το τηγάνι και ξαναβάζετε το λάδι στο τηγάνι που καίει. Συμπληρώνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το αλεύρι να πάρει καστανό χρώμα.
Προσθέτετε το ξίδι, τη ζάχαρη, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 ½ φλιτζάνι νερό, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και βράζετε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε τη σάλτσα πάνω στα ψάρια, ώστε να τα καλύπτει.
Αφήνετε τα ψάρια να κρυώσουν και να εμποτιστούν με τη σάλτσα τους για μια μέρα τουλάχιστον, πριν τα σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Μπορείτε να διατηρήσετε τα ψάρια στη σάλτσα τους, μέχρι και 1 εβδομάδα σε καλά σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο.