8.10.23

Κουρκουτό με κολοκύθια

Μια πανεύκολη πίτα της στιγμής. Λέγεται και κολοκυθοζύμαρο, μπατζίνα, γυμνόπιτα.

για 6 άτομα
1 κιλό φρέσκα κολοκυθάκια
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
3 αβγά
250 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Πλένετε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζετε και τα τρίβετε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη ή στο μύλο των λαχανικών. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τα στύβετε με τα χέρια σας, να στραγγίσουν καλά από τα υγρά τους.

Αφού ρίξετε τα κολοκυθάκια σε βαθύ σκεύος, προσθέτετε το αλεύρι, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, τη φέτα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα. H ζύμη σας θα πρέπει να μοιάζει με πηχτό χυλό, γι' αυτό, εάν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι ή γάλα.

Αδειάζετε το χυλό σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί, κατά προτίμηση αντικολλητικό, και περιχύνετε την πίτα σας με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε κομμάτια. Τρώγεται χλιαρή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Ο χυλός πρέπει να απλωθεί σε μια λεπτή στρώση στο ταψί για να ψηθεί καλύτερα η πίτα σας και να γίνει πιο εύγευστη και τραγανή.

Μπορείτε, αντί για φρέσκα κολοκυθάκια, να χρησιμοποιήσετε κίτρινη κολοκύθα. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα κρεμμυδάκια και να αντικαταστήσετε τη φέτα με ανθότυρο ή μυζήθρα.