Φτιάξτε τη μαρμελάδα σας όταν είναι στην εποχή τους τα βερίκοκα και απολαύστε την όλο το χρόνο!
για 2 ½ κιλά περίπου
2 κιλά βερίκοκα (ώριμα)
1 ½ κιλό ζάχαρη
χυμό 2 λεμονιών
Καθαρίζετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με ½ φλιτζ. τσαγιού νερό και τα βράζετε για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα, μέχρι να λιώσει καλά n ζάχαρη.
Αφήνετε τη μαρμελάδα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν καλά τα βερίκοκα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσει. Προσθέτετε το χυμό των λεμονιών λίγο πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά.
Αφήνετε τη μαρμελάδα, τουλάχιστον μια νύχτα για να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια τη μεταφέρετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, που κλείνουν αεροστεγώς.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50-55 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Πριν κλείσετε τα βάζα όπου έχετε βάλει τη μαρμελάδα, ρίξτε μερικές κουτ. σούπας κονιάκ στην επιφάνεια της, για να διατηρηθεί καλύτερα.
Μπορείτε να διατηρήσετε τη μαρμελάδα βερίκοκο στο ψυγείο σας, μέχρι και 1 χρόνο.
Σε περίπτωση που η μαρμελάδα «κολλήσει» στον πάτο της κατσαρόλας, αδειάστε την αμέσως σε άλλη κατσαρόλα.