28.10.23

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πατάτες

Απλό φαγάκι, ευχάριστο κυρίως τους κρύους μήνες του χρόνου, καλή λύση για το κυριακάτικο γεύμα σας.

μια 4-6 άτομα
1 κοτόπουλο (1 ½ κιλό περίπου)
1 κιλό πατάτες
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
2 φλιτζάνια πουρές ντομάτας ή φρέσκιες ψιλοκομ. ντομάτες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομ. (προαιρ.)
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες, το καθαρίζετε, το ξεπλένετε, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το τρίβετε με λεμόνι κομμένο στα δύο.

Βάζετε στην κατσαρόλα τα 2/3 από το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε τον πουρέ ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το σέλινο ή το μαϊντανό, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.

Στο μεταξύ καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τις αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν από το λάδι. Προσθέτετε τις πατάτες στην κατσαρόλα, ενώ βράζει το κοτόπουλο, και μαγειρεύετε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και οι πατάτες και να δέσει n σάλτσα. (Πριν ρίξετε τις πατάτες, θα χρειαστεί να προσθέσετε στην κατσαρόλα λίγο ζεστό νερό αλλά και αλάτι).

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο, πριν το σερβίρετε σε μερίδες. Τρώγεται ευχάριστα χλιαρό, ενώ κρύο δεν είναι πια το ίδιο νόστιμο.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα