29.10.23

Σπανακόρυζο

Θεωρείται το κατ' εξοχήν παιδικό πιάτο, γιατί, ως γνωστόν, είναι πλούσια πηγή σιδήρου.

για 4-6 άτομα
1 ½ κιλό σπανάκι φρέσκο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε ροδέλες)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
χυμό 1 λεμονιού
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε το σπανάκι, αφαιρώντας τις ρίζες και τα χαλασμένα φύλλα του. Το πλένετε με άφθονο νερό και το χοντροκόβετε. Το βάζετε σε σουρωτήρι, το αλατίζετε και το αφήνετε νο στραγγίσει καλά.

Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε, για μερικά λεπτά τα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύετε, για 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα 3 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε και το αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει καλά το ρύζι. το φαγητό θα πρέπει να μείνει με το λάδι του. (Χρειάζεται λίγη προσοχή προς το τέλος του μαγειρέματος, που το ρύζι θα έχει πιει τα πολλά υγρά και υπάρχει ο κίνδυνος να σας κολλήσει, στον πάτο της κατσαρόλας).

Μόλις ετοιμαστεί, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήνετε το φαγητό να «σταθεί» για 15-20 λεπτά, πριν το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Μπορείτε να φτιάξετε σπανακόρυζο με σάλτσα ντομάτας, προσθέτοντας, στα υλικά της συνταγής, ντοματάκια κονκασέ ή πελτέ ντομάτας. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα αφαιρέσετε το χυμό λεμονιού.