Κλασικό γλυκό κουταλιού με φανατικούς λάτρεις, συνηθίζεται κυρίως στις ορεινές περιοχές.
για 2 κιλά περίπου
70-75 καρύδια πράσινα και τρυφερά
6 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
γλυκόζη
λίγη αρμπαρόριζα
70-75 γαρίφαλα
Καθαρίζετε τα καρύδια ένα-ένα, τα τρυπάτε σταυρωτά με βελόνα πλεξίματος και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει. Τα αφήνετε να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν,
Μόλις τα βγάλετε από τη φωτιά, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε μπολ με κρύο νερό, φροντίζοντας να σκεπαστούν καλά από το νερό. Τα αφήνετε στο κρύο νερό για 1-2 μέρες φροντίζοντας κάθε 8-9 ώρες να αλλάζετε το νερό με φρέσκο.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς στην αρχή μια να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Στο μεταξύ στραγγίζετε πολύ καλά τα καρύδια, πιέζοντάς τα για να φύγει το νερό που έχουν κρατήσει στο εσωτερικό τους, και περνάτε στο καθένα από αυτά τα γαρίφαλα.
Ρίχνετε λίγα-λίγα τα καρύδια στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Πέντε λεπτά περίπου πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε την αρμπαρόριζα και τη γλυκόζη.
Αφήνετε το γλυκό στην κατσαρόλα να κρυώσει πολύ καλά πριν το σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας:1-2 μέρες
Χρόνος μαγειρέματος:45 λεπτά
Τα καρυδάκια που θα διαλέξετε για να φτιάξετε το γλυκό σας θα πρέπει να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος μπουκιάς.
Το γλυκό καρύδι διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό σε καλά κλεισμένα και αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.