20.10.23

Μελιτζάνες λαδερές με ντομάτα

Εναλλακτικό πιάτο, πιο ελαφρύ από το ιμάμ, είναι από τα πιό αγαπημένα του καλοκαιριού.

για 4-6 άτομα
1 ½ -2 κιλά μελιτζάνες (αργίτικες)
700 γραμ. φρέσκιες ντομάτες
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι
πιπέρι

Ζεματάτε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση και βγάζετε τα σποράκια τους. Κατόπιν τις ψιλοκόβετε ή τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών, για να γίνουν πουρές.

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις πλένετε και τις κόβετε σε κομμάτια. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνετε λίγες-λίγες τις μελιτζάνες. Τις μισοτηγανίζετε, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. (Εάν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο λάδι). Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βάζετε το υπόλοιπο λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και ρίχνετε τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Δέκα λεπτά περίπου πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45-50 λεπτά

Για διαφορετική γεύση στο φαγητό, προσθέστε 1-2 γλυκιές πράσινες πιπεριές σε ροδελίτσες.