29.10.23

Μπάμιες γιαχνί

Νόστιμο φαγητό με κάποιους φανατικούς οπαδούς, καλή ιδέα και γι' αυτούς που κάνουν δίαιτα.

για 6 άτομα
1 κιλό μπάμιες
4-5 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομ. ή 1 κουτί ντοματάκια
κονκασέ
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
ξίδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Καθαρίζετε τις μπάμιες, αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι το σκληρό περίβλημα που έχουν στο «κεφαλάκι» τους, χωρίς να το αφαιρέσετε ολόκληρο. Τις πλένετε με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε και τις περιχύνετε με ξίδι. Τις αφήνετε για ½ -1 ώρα τουλάχιστον στο ξίδι πριν τις μαγειρέψετε.

Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις μπάμιες και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ,1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο με τη ζάχαρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν.

Μπορείτε να τις σερβίρετε ζεστές ή κρύες, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.

Χρόνος αναμονής: ½ -1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25-30 λεπτά

Καλά θα ήταν να αποφύγετε να ανακατέψετε τις μπάμιες με κουτάλα, γιατί είναι ευαίσθητες και μπορεί να σας λιώσουν. Αν όμως χρειάζονται ανακάτεμα, μπορείτε να κουνήσετε μερικές φορές την κατσαρόλα.