22.10.23

Τυρόπιτα με τραχανά

Η τυρόπιτα, μια από τις πιο δημοφιλείς πίτες, γίνεται με πολλές παραλλαγές. Έτσι, εκτός από φύλλο κρούστας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δικό σας σπιτικό φύλλο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μπεσαμέλ της γέμισης με τραχανά ή σιμιγδάλι ή ακόμη και να την παραλείψετε τελείως.

για 8 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας (για πίτες)
250 γραμ. φέτα (τριμμένη)
150 γραμ. ανθότυρο ή μυζήθρα
150 γραμ. γραβιέρα (τριμμένη)
4-5 αβγά
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανά (γλυκό)
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο φρέσκο (λιωμένο)

Βάζετε τα τριμμένα τυριά σε βαθύ μπολ και τα ανακατεύετε. Σπάτε τα αβγά σε χωριστό σκεύος και τα χτυπάτε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτετε το γάλα και αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Ρίχνετε τα αβγά στο μπολ με τα τυριά, ανακατεύετε και προσθέτετε τον τραχανά. Ανακατεύετε ξανά με κουτάλι, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ανοίγετε τα φύλλα σε καθαρό πάγκο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα μέτριο, τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Συνεχίζετε να στρώνετε φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα, μέχρι να τελειώσουν τα μισά.

Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά της με κουτάλι. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν, προς τα μέσα. Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα. Με ψαλίδι, κόβετε τα φύλλα κατά 2 εκατ. μεγαλύτερα από την περιφέρεια του ταψιού και γυρίζετε ό,τι εξέχει προς τα μέσα.

Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, τη ραντίζετε με λίγα νερό και βάζετε τα ταψί στο φούρνο. Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Όταν ψηθεί η πίτα, τη βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει λίγο, την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-55 λεπτά

Για να μην «αρπάξει» αμέσως και ξεροψηθεί το πάνω φύλλο της πίτας, πριν τη βάλετε στο φούρνο μπορείτε να τη ραντίσετε με λίγο νεράκι.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε την πίτα σας, προσθέτοντας και άλλα τυριά όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα κ.ο.κ.