για 6 άτομα
2/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας γλυκού κανέλα (σκόνη)
1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
1 δόση ζύμη για γλυκιά τάρτα
για τη διακόσμηση
φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε κάθετα στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα μουλιάζετε με το κρασί. Τα βάζετε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζετε-βάζοντας το καπάκι κόντρα στα φρούτα για να μη μετατοπιστούν-και κρατάτε το υγρό του βρασμού. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Τοποθετείτε τα αχλάδια με την κοίλη επιφάνεια από πάνω, τη μεγάλη άκρη τους κόντρα στη μπορντούρα μιας βουτυρωμένης φόρμας και την άκρη με την ουρά προς το εσωτερικό, έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα αρκετά συμμετρικό σχήμα. Γεμίζετε τα κενά, με εκείνα που περισσεύουν κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζετε την κατσαρόλα με το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, το βράζετε μέχρι να μείνουν περίπου 5 εκατοστόλιτρα και το ρίχνετε σταγόνα-σταγόνα στα αχλάδια.
Ετοιμάζετε τη ζύμη τάρτας ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ και την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα. Το τοποθετείτε πάνω από τα αχλάδια. Σπρώχνετε τις άκρες του με προσοχή γύρω-γύρω μέσα στη φόρμα.
Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη χρυσή και τραγανή. Ξεφορμάρετε με προσοχή: βάζετε ένα δίσκο στο επάνω μέρος της φόρμας και τα γυρίζετε και τα δύο αρκετά γρήγορα. Τα αχλάδια συχνά ξεκολλάνε στο στάδιο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, τα ξαναβάζετε με προσοχή στη θέση τους, πιέζοντάς τα προς το εξωτερικό της τάρτας με το χερούλι ενός κουταλιού της σούπας ή με σπάτουλα. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή, πασπαλισμένη εάν θέλετε με φιλέ αμυγδάλου.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα σας και με σφολιάτα.