Μερικοί εννοούν πατσά μόνον τον ψιλοκομμένο, αλλά έτσι κι' αλλιώς, έχει σαν φανατικούς οπαδούς όλους τους ξενύχτηδες!
για 4-6 άτομα
700 γραμ. πατσά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένο)
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1-2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας μπούκοβο
ξύσμα 1 λεμονιού ή λίγο ξίδι
2 κρόκους αβγών
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι
Καλοπλένετε τον πατσά με άφθονο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, τον βάζετε να βράσει σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού ή λίγο ξίδι και αλάτι. Αφήνετε τον πατσά να σιγοβράσει για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά (στην αρχή θα χρειαστεί να τον ξαφρίσετε με τρυπητή κουτάλα).
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζετε τον πατσά και τον ψιλοκόβετε. Κρατάτε το ζουμί του στραγγισμένο.
Λιώνετε σε άλλη κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και λίγο από το ζουμί και ανακατεύετε. Προσθέτετε το υπόλοιπο ζουμί και τον ψιλοκομμένο πατσά, ανακατεύετε και μαγειρεύετε άλλα 10 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ, κάνετε αβγολέμονο με τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά και αφήνετε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί ξανά η σούπα. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικο μπούκοβο.
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρα
Εάν θέλετε, μπορείτε να λιώσετε 3-4 σκελίδες σκόρδο, να τις ανακατέψετε με λίγο ξίδι και να καρυκεύσετε με αυτό το μίγμα τη σούπας σας.