29.10.23

Μοσχαράκι σοφρίτο

Ωραία επτανησιακή συνταγή που αγαπήθηκε απ όλους τους λάτρεις του σκόρδου!

για 6 άτομα
1.250 γρ. μοσχάρι (νουά κομμένο σε φέτες)
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κεφάλι σκόρδο (σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξίδι (καλής ποιότητας)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αλεύρι (για το τηγάνισμα)

Χτυπάτε τα φιλετάκια με το σφυρί του κρέατος για να λεπτύνουν και να ανοίξουν. Τα πλένετε και τα σκουπίζετε καλά, να στεγνώσουν.

Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι και τσιγαρίζετε το κρέας. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίσει.

Προσθέτετε στο λάδι το ξίδι με λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς. Στραγγίζετε σε σουρωτήρι τη σάλτσα και την κρατάτε στην άκρη.

Βάζετε το κρέας σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο, πασπαλίζετε με το σκόρδο και το μαϊντανό και προσθέτετε τη σάλτσα με το ξίδι και τόσο νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για μία ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Μπορείτε να το δοκιμάσετε με πιρούνι, αν είναι έτοιμο θα χωρίζει.

Σερβίρετε το φαγητό σε μερίδες, πασπαλισμένο με επιπλέον φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Μπορείτε να εμπλουτίσετε το φαγητό προσθέτοντας στα υλικά της συνταγής, σέλινο, κρεμμύδι και καρότα.