29.10.23

Πεϊνιρλί με κιμά

Ένα καλοψημένο, νόστιμο πεϊνιρλί, όλοι θα το απολαύσουν. Δοκιμάστε το με κιμά και αβγό που είναι και ιδιαίτερα χορταστικό.

για 4 άτομα
για τη ζύμη
350 γραμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
15 γραμ. μαγιά νωπή
180 ml νερό (χλιαρό)
λίγη ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

για τη γέμιση
½ κιλό κιμά
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
3-4 ντομάτες (τριμμένες)
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί
6 αβγά

Ρίχνετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνετε το μίγμα στο αλεύρι. Ζυμώνετε με το γάντζο και προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τα «δουλεύετε» μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιογενής. Σταματάτε το ζύμωμα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, για 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και σιγομαγειρεύετε μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε στον κιμά το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε.

Ξαναζυμώνετε τη ζύμη, για λίγο, τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε χοντρό οβάλ φύλλο.

Μοιράζετε τον κιμά πάνω σε κάθε φύλλο και, στη συνέχεια, τους δίνετε σχήμα βάρκας (βρέχετε τα χέρια σας με νεράκι για να κολλήσει πιο εύκολα η ζύμη). Τοποθετείτε τα πεϊνιρλί σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.

Τα ψήνετε στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τα βγάζετε και σπάτε στο κέντρο τους από ένα αβγό. Τα ξαναβάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς μια άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το αβγό και να ροδίσει η ζύμη τους.

Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά