Αν καταφέρετε να βρείτε φρεσκοκομμένους ανθούς, η νοστιμιά της συνταγής αυτής είναι αξεπέραστη.
για 4 άτομα
20-24 κολοκυθανθοί
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
3-4 φρέσκιες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
½ ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
λίγο άνηθο ή μάραθο (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τους ανθούς αφαιρώντας με προσοχή τον στήμονα χωρίς να τρυπηθούν. Ξεπλένετε και τους αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε λίγο ακόμη μέχρι να «γυαλίσει», να τυλιχτεί δηλαδή το ρύζι με το λάδι.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τα αρωματικά (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο ή μάραθο) αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο νερό. Σιγοβράζετε το ρύζι για λίγα λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πιει τα υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Με ένα κουταλάκι γεμίζετε έναν-έναν τους ανθούς με το μίγμα του ρυζιού και κλείνετε τις άκρες τους. Τοποθετείτε τους γεμιστούς κολοκυθανθούς σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο, τοποθετώντας τους σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο, σε μία στρώση.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τους ανθούς. Αφήνετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Σερβίρεται αμέσως, ωστόσο τρώγεται ευχάριστα και κρύο. Εάν θέλετε πασπαλίζετε με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
Tα άνθη των κολοκυθιών πρέπει να μαζεύονται τις πρώτες πρωινές ώρες γιατί αργότερα δεν είναι κατάλληλα.