Τα «παπουτσάκια» απαιτούν εμπειρία και το μεράκι σας, αλλά αξίζει να το επιχειρήσετε...
για 8 άτομα
8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
400 γραμ. κιμά
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4-5 φρέσκιες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
½ δόση σάλτσα μπεσαμέλ
για το γαρνίρισμα
λίγο τριμμένο τυρί
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε και τις κόβετε κατά μήκος. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για ½ ώρα τουλάχιστον.
Στη συνέχεια τις χαράζετε γύρω-γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε την ψίχα τους. Τις τηγανίζετε ή τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου σας για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ετοιμάζετε τη γέμιση, ζεσταίνοντας το μισό λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τον κιμά και τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας στην αρχή συνέχεια για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε στον κιμά τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Τον αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κιμά, μοιράζετε από πάνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις σκεπάζετε με μια στρώση μπεσαμέλ που θα έχετε ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ
Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Χρόνος προετοιμασίας:60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 50-60 λεπτά
Μπορείτε εάν θέλετε μαζί με τις μελιτζάνες, να βάλετε στο ταψί και μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες, τις οποίες θα σερβίρετε σαν γαρνιτούρα.