2.11.23

Μαραθόπιτες

για 8-10 κομμάτια
1 κιλό μάραθα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
250 γραμ. ανθότυρο ή φέτα (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για το φύλλο
500 γραμ. αλεύρι
1 ποτήρι νερό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

Ετοιμάζετε πρώτα τα φύλλα: κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σε λεκάνη. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το λάδι, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύετε, μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά και να πετύχετε μια ζύμη μαλακή αλλά εύπλαστη. Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας σας. Χωρίζετε τη ζύμη σε 18- 20 μικρά μπαλάκια και τα ανοίγετε με τον πλάστη σας σε μικρά λεπτά φύλλα (περίπου στο μέγεθος που έχει το πιατάκι από το φλιτζάνι του καφέ).

Πλένετε τα μάραθα, τα καθαρίζετε και τα χοντροκόβετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα μάραθα, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Εάν βάλετε τυρί, το ρίχνετε στο μίγμα θρυμματισμένο και ανακατεύετε.

Παίρνετε ένα μικρό φυλλαράκι και απλώνετε πάνω του μικρή ποσότητα από τη γέμιση. Σκεπάζετε τη γέμιση με ένα δεύτερο φυλλαράκι και κλείνετε τις άκρες τους πιέζοντας με πιρούνι. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και n γέμιση.

Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε τηγάνι και τηγανίζετε μία-μία τις μαραθόπιτες, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Φροντίζετε να τις γυρίζετε συχνά για να μην κολλήσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα και τις σερβίρετε ζεστές ή κρύες.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά