Νόστιμο πιάτο, πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πολύτιμα συστατικά όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.
για 4-6 άτομα
1 κοτόπουλο ( 1-1½ κιλού)
½ κιλό μπάμιες
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
4-5 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι, ξίδι
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τις μπάμιες αφαιρώντας με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό περίβλημα που έχουν στο «κεφαλάκι» τους χωρίς να το αφαιρέσετε ολόκληρο. Τις πλένετε με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε και τις περιχύνετε με ξίδι. Τις αφήνετε για ½ ώρα τουλάχιστον στο ξίδι πριν τις μαγειρέψετε.
Καθαρίζετε το κοτόπουλο, το κόβετε σε μερίδες, το πλένετε και το σκουπίζετε. Τσιγαρίζετε με λίγο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κοτόπουλο για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και λίγο νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά περίπου.
Τσιγαρίζετε σε φαρδύ τηγάνι λίγες-λίγες τις μπάμιες, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να καούν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε να στραγγίσουν.
Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα πήλινο σκεύος ή ταψί, τοποθετείτε γύρω του τις μπάμιες και περιχύνετε με το ζουμί όπου βράσατε το κοτόπουλο. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το σκεύος με καπάκι ή αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. (Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε για να πάρει χρώμα). Σερβίρεται σε μερίδες ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Όταν καθαρίζετε τις μπάμιες θα πρέπει να προσέξετε να μην κόψετε πολύ βαθιά το καπελάκι τους και φύγουν τα «σάλια», γιατί έτσι όχι μόνον χάνουν τη νοστιμιά τους αλλά και μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.