Γλυκιά πίτα, υγιεινή και χορταστική, που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
για ταψί 28 εκ.x38 εκ.
600 γρ. γλυκιά κολοκύθα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
κανέλα σκόνη
για το πασπάλισμα των φύλλων
½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
λίγη κανέλα σκόνη
λάδι
500 γραμ. φύλλο κρούστας (για πίτες)
για το σιρόπι
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας μέλι
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλούδα πορτοκάλι
Καθαρίζετε την κολοκύθα, την τρίβετε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τη ρίχνετε σε φαρδιά κατσαρόλα με 1 ποτήρι νερό και την αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε, ρίχνετε το μέλι και αφού σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά, κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτετε την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το σουσάμι, την κανέλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε σε μπολ την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη και την κανέλα, που έχετε για το πασπάλισμα, λαδώνετε ελαφρά το ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο. Το λαδώνετε και πασπαλίζετε με λίγο από το μίγμα. Συνεχίζετε με άλλα 5 φύλλα. Ρίχνετε τη γέμιση και ισιώνετε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα ένα-ένα και πασπαλισμένα με το μίγμα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, περιμένετε για 15 λεπτά και τη σιροπιάζετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 20-30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά