5.11.23

Χαλβάς της Ρήνας

Παραδοσιακό γλύκισμα που πήρε το όνομά του από τη νοικοκυρά που το εμπνεύστηκε και θεωρείται πασχαλινό γλυκό. Ένας χαλβάς πιο ελαφρύς από τον σιμιγδαλένιο, αφού αυτός ψήνεται στο φούρνο.

για 16 άτομα
¾ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι
1 κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
1 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα (λευκή και τριμμένη)

για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό
λίγο χυμό λεμονιού

για τη διακόσμηση
κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 7-10 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αβγά και δουλεύετε για 5 λεπτά ακόμη. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε το σιμιγδάλι, την κανέλα και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα, ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Βουτυρώνετε ένα κατάλληλο ταψί (τέτοιο, ώστε να πάρει ο χαλβάς μέσα σ’ αυτό ύφος 2 ½ δάχτυλα περίπου) και στρώνετε μέσα το μείγμα.

Ψήνετε το χαλβά στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα η επιφάνειά του.

Στο μεταξύ, βάζετε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

Όταν ψηθεί ο χαλβάς, τον βγάζετε από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε να απορροφηθεί εντελώς το σιρόπι.

Τέλος, τον χαράζετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τον πασπαλίζετε με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Εάν το προτιμάτε μπορείτε να παραλείψετε την κανέλα και να αρωματίσετε το χαλβά σας με ξύσμα λεμονιού ή με βανίλια.