5.11.23

Λεμονάδα-πορτοκαλάδα

Φτιάξτε δροσερά σπιτικά αναψυκτικά και απολαύστε την ξεχωριστή τους γεύση!

για 1 ½ λίτρο συμπυκνωμένο χυμό
2 ½ φλιτζ. τσαγιού χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κιλό ζάχαρη
2½-3 φλιτζ. τσαγιού νερό

Πλένετε πολύ καλά 2 από τα φρούτα (λεμόνια ή πορτοκάλια), τα σκουπίζετε και ξύνετε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Στη συνέχεια, στύβετε όλα τα φρούτα και κρατάτε το χυμό τους.

Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη φλούδα του φρούτου και βράζετε μια 15 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε το νερό και πετάτε το ξύσμα. Ξαναβάζετε το νερό στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά n ζάχαρη. Βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, να «δέσει» ελαφρά. Προσθέτετε το χυμό του φρούτου, ανακατεύετε, το αφήνετε να πάρει μια βράση και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Το βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια, κλείνετε το καπάκι και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Σερβίρετε σε ποτήρια, βάζοντας 3-4 κουτ. σούπας από το σιρόπι και αραιώνοντάς το με νερό.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 25-30 λεπτά

Εάν τα πορτοκάλια σας είναι πολύ γλυκά, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να προσθέσετε στα υλικά και χυμό από 2-3 λεμόνια, που θα δώσουν στην πορτοκαλάδα σας μια ευχάριστη υπόξινη γεύση.

Εάν θέλετε το αναψυκτικό σας με ανθρακικό, μπορείτε να αραιώσετε τα σιρόπι που φτιάξατε με ανθρακούχο νερό.