2.11.23

Κουλουράκια πασχαλινά

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι αγαπημένο γλύκισμα και εθιμοτυπικά απαραίτητα για τις ημέρες του Πάσχα.

για 40-50 κομμάτια
550-600 γραμ. αλεύρι
200 γραμ. βούτυρο
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 αβγά
½ κουταλάκι αμμωνία
λίγο γάλα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

για το άλειμμα
1 αβγό

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια. Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα.

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα.

Προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και τη διαλυμένη αμμωνία. Συνεχίζετε το ζύμωμα, με τα χέρια ή με τους γάντζους στο μίξερ, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια (μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να προσθέσετε λίγο ακόμη).

Πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που θέλετε και τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αλείφετε με το χτυπημένο αβγό και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 20-30 λεπτά

Διατηρούνται πολλές μέρες εάν τα αφήσετε σε δροσερό σημείο, μέσα σε καλά κλεισμένο κουτί μπισκότων.