Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι γαρδούμπες φτιάχνονται για το δείπνο της Ανάστασης, παίρνοντας τη θέση της παραδοσιακής μαγειρίτσας.
για 6-8 άτομα
1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά (με τα έντερά της)
1 αρνίσια κοιλιά (προαιρετικά)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη
ξίδι
χοντρό αλάτι
Εάν βάλετε την κοιλιά, την πλένετε πολύ καλά και τη ζεματάτε σε βραστό νερό. Την ξύνετε από τη μέσα πλευρά με μαχαίρι για να καθαρίσει, να φύγει το «χνούδι» της. Την ξεπλένετε με λίγο νερό και ξίδι και την αφήνετε να στραγγίσει.
Πλένετε καλά τα εντεράκια, γυρίζοντάς τα από την ανάποδη, με τη βοήθεια μιας μικρής σούβλας ή ακόμη καλύτερα με ένα μολύβι. Τα ξεπλένετε και τα αφήνετε μια λίγη ώρα σε μπόλικο νερά, μαζί με ξίδι και χοντρό αλάτι. Πλένετε τα εντόσθια και τα κόβετε σε μακρόστενα λεπτά κομμάτια, μαζί με την κοιλιά. Τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με ρίγανη.
Παίρνετε 3-4 κομμάτια από τα εντόσθια και την κοιλίτσα και τα τυλίγετε γύρω-γύρω με εντεράκια, σαν δεματάκι. Κόβετε το έντερο στο σημείο που θέλετε και το στηρίζετε, βάζοντας την άκρη του από τη μέσα πλευρά για να μην ξετυλιχθεί.
Τοποθετείτε τις γαρδούμπες σε ταψί και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τις αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και προσθέτετε το λάδι. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε αμέσως μόλις τις βγάλετε από το φούρνο, αφού άμα κρυώσουν δεν τρώγονται ευχάριστα.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Για να μη γλιστρούν τα εντεράκια και να μπορείτε να τα τυλίξετε πιο εύκολα, μπορείτε να τα ζεματίσετε για λίγο σε βραστό νερό.