2.11.23

Δίπλες (αβγοκαλάμαρα)

Εντυπωσιακό γλύκισμα, πολύ νόστιμο και χορταστικό συνηθίζεται τις ημέρες των Χριστουγέννων και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προσφέρεται και σε εξαιρετικές περιστάσεις όπως τα γαμήλια τραπέζια.

για 60-70 κομμάτια
5-6 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι (όσο πάρει η ζύμη)
8 αβγά
χυμό 2-3 πορτοκαλιών
λίγο αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια
κοπανισμένα ή σουσάμι

για το τηγάνισμα
λάδι ή βούτυρο

για το σιρόπι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1 φλιτζ. τσαγιού νερό

Βάζετε το σιμιγδάλι σε λεκάνη και ρίχνετε τα αβγά, το χυμό πορτοκαλιών, το αλάτι και τη σόδα. Τα ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σφιχτή που θα πλάθεται και θα ανοίγει σε φύλλο, τη ραντίζετε με λίγο νερό και τη ζυμώνετε πάλι μέχρι να μαλακώσει.

Την ανοίγετε με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλα μικρά ή μεγάλα, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα κόβετε σε λουρίδες με την ειδική ροδίτσα. Τις τυλίγετε σαν ρολά ή τις δένετε σαν φιόγκους και τις ρίχνετε στο τηγάνι με αρκετό λάδι καυτό ή βούτυρο (εάν δεν έχετε ροδίτσα ή δεν τα καταφέρνετε να τις τυλίξετε ή να τις κάνετε φιόγκους, μπορείτε να τις κόψετε απλά σε παραλληλόγραμμα κομμάτια).

Όταν πάρουν χρυσόξανθο χρώμα, τις βγάζετε και τις απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά μια 6-8 λεπτά.

Βάζετε τις δίπλες σε πιατέλα και τις περιχύνετε με το σιρόπι. Τις πασπαλίζετε με το χοντροκομμένο καρύδι ή με το σουσάμι ή εάν θέλετε και μετα δύο μαζί.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Εάν το προτιμάτε ή για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπι και να περιχύσετε τις δίπλες με λίγο μέλι και καρυδόψιχα ή σουσάμι. Διατηρούνται εκτός ψυγείου σκεπασμένες με πλαστική μεμβράνη για 2-3 βδομάδες.