για 6 άτομα
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρεβίθια
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι (τύπου Καρολίνα)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
χυμό 1 λεμονιού
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί (προαιρετικά)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ρίγανη (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Βάζετε σε χλιαρό νερό τα ρεβίθια, από το προηγούμενο βράδυ, και τα αφήνετε να μαλακώσουν. Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζουμί τους.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, να «γυαλίσει». Ρίχνετε το κρασί, εάν βάλετε, το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τα ρεβίθια και το ζουμί τους. (Το ζουμί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 φλιτζάνια, αλλιώς θα συμπληρώσετε με νερό).
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη ρίγανη-εάν βάλετε-και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να βράσουν καλά τα ρεβίθια.
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1-1 ½ ώρα
Μπορείτε να του δώσετε μια πιο εξωτική γεύση εάν προσθέσετε στα υλικά της συνταγής 3-4 κουταλιές σούπας σταφίδες, που θα τις ρίξετε στην κατσαρόλα 20 λεπτά περίπου πριν από το τέλος του μαγειρέματος.