Πρωτότυπη και πολύ νόστιμη συνταγή για μακαρόνια, που συναγωνίζεται το παστίτσιο.
για 8 άτομα
500 γραμ. μακαρόνια (Νο 6)
500 γραμ. φύλλο κρούστας
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
4 αβγά
2 φλιτζάνια τσαγιού παρμεζάνα (τριμμένη)
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
για την μπεσαμέλ
400 ml γάλα
4 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, φροντίζοντας να παραμείνουν αλ ντέντε.
Με τις 4 κουταλιές βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα, φτιάχνετε μια πυκνή μπεσαμέλ ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε τα αβγά, ελαφρά χτυπημένα, το τριμμένο τυρί και τα καρυκεύματα. Ανακατεύετε ζωηρά. Ρίχνετε και τα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα. Από πάνω, απλώνετε σε μια στρώση το μίγμα των μακαρονιών με την μπεσαμέλ. Στρώνετε την επιφάνειά τους με σπάτουλα και επάνω απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα επίσης ένα -ένα.
Βάζετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και, όταν κρυώσει, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:40 λεπτά
Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη μακαρονόπιτα προσθέτοντας στα υλικά της γέμισης 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο ζαμπόν η βρασμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα.