Με αποκορύφωμα το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, η παρουσία της στις νηστείες είναι αυτονόητη.
για 8-10 άτομα
150 γραμ. ταραμά
200 γραμ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (300 ml περίπου)
χυμό λεμονιού
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα (προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
Βάζετε το ψωμί σε ένα βαθύ μπολ με νερό και το αφήνετε να μουλιάσει. Κατόπιν το στύβετε μετα χέρια σας, μέχρι να στραγγίσει καλά.
Ρίχνετε στο μπλέντερ την ψίχα του ψωμιού, το κρεμμύδι (εάν θέλετε) και τον ταραμά και τα χτυπάτε για λίγο να ανακατευτούν. Στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας διαρκώς στη χαμηλή ταχύτητα. Το μίγμα που θα πετύχετε θα πρέπει να είναι ομογενοποιημένο και να έχει την υφή μιας λείας κρέμας.
Δοκιμάζετε τη σαλάτα σας και αν είναι απαραίτητο μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη λάδι ή χυμό λεμονιού.
Σερβίρετε σε βαθιά μπολάκια και γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια, ελιές ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Αν χρησιμοποιήσετε τον άσπρο αντί για τον κλασικό κόκκινο ταραμά, θα έχετε πιο πικάντικη γεύση.
Για να έχει ακόμη πιο λεία υφή η σαλάτα σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με βρασμένες πατάτες, περασμένες από το μύλο των λαχανικών.
Αν χρησιμοποιήσετε λευκό ταραμά, επειδή είναι πιο πικάντικος, μην ξεχάσετε να βάλετε περισσότερο ψωμί και λάδι.