Απλό γλύκισμα που ετοιμάζεται στη στιγμή, αφού είναι εύκολο και τα υλικά του συνήθως διαθέσιμα.
για 5 άτομα
5 μπανάνες
100 γραμ. βούτυρο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
130 γραμ. αλεύρι
3 κουτ. σούπας σκούρα ζάχαρη
1 πρέζα πιπερόριζα
1 πρέζα κανέλα σκόνη
½ κουτ. γλυκού μαγιά (σκόνη)
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ξεφλουδίζετε τις μπανάνες και τις κόβετε σε ροδέλες.
Λιώνετε το μισό βούτυρο σε τηγάνι και βάζετε μέσα τις μπανάνες να ροδίσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να καραμελώσει.
Αδειάζετε το μείγμα σε ταψί τάρτας. Ανακατεύετε μαζί το υπόλοιπο βούτυρο, το αλεύρι, τη σκούρα ζάχαρη, την πιπερόριζα, την κανέλα και τη μαγιά, μέχρι να πετύχετε μια κοκκώδη ζύμη, σαν χοντρά ψίχουλα. Στρώνετε τη ζύμη επάνω στις μπανάνες.
Ψήνετε το γλυκό σας σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνειά του.
Σερβίρετε το κραμπλ όσο είναι ακόμα ζεστό, γιατί τότε είναι τραγανό και πολύ νόστιμο.
Χρόνος προετοιμασίας: 30-35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Μπορείτε, με την ίδια συνταγή, να φτιάξετε κραμπλ με οποιοδήποτε άλλο φρούτο της αρεσκείας σας. Εάν θέλετε, για μεγαλύτερη νοστιμιά, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη σας αλεσμένη αμυγδαλόψιχα.