16.6.24

Κολοκυθάκια Μπριάμ

Καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς μπριάμ δεν νοείται. Λίγα υλικά, ελάχιστη προετοιμασία, απίστευτη νοστιμιά! Όλα σε ένα ταψί που μοσχοβολάει Ελλάδα.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά

Μερίδες 5
Υλικά
1 κιλό τρυφερά κολοκύθια
4 μέτριες πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
3 ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε φέτες πάχους λίγο πάνω από 1 εκ. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες λίγο μικρότερες του 1 εκ., πιο λεπτές δηλαδή από τα κολοκύθια. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και σε λεπτές φέτες το σκόρδο. Χοντροκόβουμε το μαϊντανό.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 35 εκ. που να χωράει σε μία στρώση όλα τα υλικά για να ψηθούν σωστά και να ροδίσει ολόγυρα το μπριάμ. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά. Τα απλώνουμε να γίνουν μία στρώση σε όλη την επιφάνεια.

Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει το φαγητό, να πιει όλα τα υγρά των λαχανικών και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.

Αφήνουμε το μπριάμ να σταθεί για 10-15 λεπτά σε σβηστό φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου συνοδεύοντάς το με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.