Ο κολιός είναι μεταναστευτικό ψάρι. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή. Την εποχή αυτή δεν κάνει να τον ενοχλούμε. Και η παροιμία θα έπρεπε να γίνει «Κάθε πράγμα στον καιρό του αλλά ΠΟΤΕ τον Αύγουστο κολιός». Γιατί; Ο κολιός είναι ψάρι που ζει σε κοπάδι, κολυμπάει σε πελαγίσια νερά κατά προτίμηση κοντά σε ακτές και αναπαράγεται Ιούλιο-Αύγουστο. Τότε λοιπόν είναι πιο παχύς, πιο λιπαρός και με την κοιλίτσα του γεμάτη αυγά γι’ αυτό και η κατανάλωσή του όπως και κάθε ψαριού τον καιρό που κυοφορεί, απαγορεύεται αυστηρά. Άλλο τώρα αν κάποιοι λατρεύουν τον απαγορευμένο καρπό, στην προκειμένη περίπτωση τα αυγωμένο ψάρι.
Υλικά
1 κιλό κολιοί
1 κουτί σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
Λίγο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελιές
Δενδρολίβανο, θυμάρι τριμμένα
3 κουτάλια σούπας κάπαρη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ταψί λαδωμένο βάζουμε τους κολιούς και ρίχνουμε την ντομάτα, την κάπαρη τα μυρωδικά και τις ελιές.
Ψήνουμε στο φούρνο για ½ ώρα. Σερβίρουμε με πλούσια σαλάτα και απολαμβάνουμε.
Αν βάλουμε κρεμμύδι το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.