Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά για 8 μαρίδες
100 τρυφερά αμπελόφυλλα
Χυμό από 2 λεμόνια
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Γιαούρτι για το σερβίρισμα
Για τη γέμιση
500 γρ. ανάμεικτο κιμά χοντροκομμένο
500 γρ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
¼ κ. γ. κύμινο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
Τα παραδοσιακά γιαπράκια από την Κω γίνονται με τρυφερά αμπελόφυλλα και χωρίς αβγολέμονο.
Ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα τα φύλλα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε. Αλατίζουμε καλά το μείγμα
Απλώνουμε 1 αμπελόφυλλο στην παλάμη μας με τα νεύρα προς τα πάνω και βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε μικρό ντολμαδάκι.
Στρώνουμε τη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και κόκαλα ή παχάκια από το κρέας που κόπηκε ο κιμάς. Αραδιάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια στη σειρά Τα σκεπάζουμε με 3-4 αμπελόφυλλα.
Ακουμπάμε ένα πιάτο στην επιφάνεια για να μην ανοίξουν με το βρασμό. Συμπληρώνουμε νερό.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στύβουμε τα λεμόνια. Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Στο τέλος πρέπει να έχουν πιει τα υγρά.
Αφήνουμε τα γιαπράκια στη σβηστή εστία της κουζίνας για 15 λεπτά, να σταθούν και να τραβήξουν την υγρασία της κατσαρόλας. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντάς τα με γιαούρτι.