Υλικά
100 ml ξίδι λευκό
2 ντομάτες μεσαίες, ψιλοκομμένες
1 ντομάτα μεσαία, τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
30 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
20 ml ξίδι βαλσαμικό
80 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
15 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες από το κοτσάνι τους και σε ένα ταψί τις βρέχουμε με τα 100 ml λευκό ξίδι. Τις αλατίζουμε ελαφρώς, τις ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε για 15'. Έπειτα τις ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό να αποβάλουν τα υγρά τους και τις βάζουμε σε καθαρό ταψί.
Προσθέτουμε όλη την ντομάτα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον βασιλικό, το ξίδι, το κρασί, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τις μπάμιες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15'-17'.
Τις σερβίρουμε αν θέλουμε και κρύες μετά από ώρα, ραντίζοντας με επιπλέον ελαιόλαδο.
45 λεπτά + 15' αναμονή | Εύκολο | 4-5 άτομα