13.8.24

Σαρδέλες με πατάτες και ντοματίνια

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

Υλικά:
(Μερίδες 5-6)
8 μέτριες πατάτες
1 κιλό σαρδέλες
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
12 ντοματίνια μακρόστενα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες κόβοντας το κεφάλι με μια κίνηση και τραβώντας ταυτόχρονα τα εντόσθια. Αν είναι μεγάλες, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και τις ξανακλείνουμε. Αν είναι μικρές, τις αφήνουμε ως έχουν.

Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τρίβουμε ελαφρά το δέρμα τους με το χέρι για να φύγουν τα λέπια. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακινούμε το σουρωτήρι να πάει παντού. Τις διατηρούμε σκεπασμένες στο ψυγείο μέχρι να τις μαγειρέψουμε.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις μεταφέρουμε σε μικρό ταψί να είναι στριμωγμένες. Ρίχνουμε στο ταψί το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μισή τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 φλιτζ.). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε αντιστάσεις και αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Τρυπάμε με πιρούνι τις πατάτες και, αν δούμε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά, αραδιάζουμε τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη, σε μια στρώση πάνω από τις πατάτες. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα με λίγο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα ψάρια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα, προσέχοντας να μη στεγνώσουν οι σαρδέλες.

Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε το φαγητό με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξουν τα υλικά την υγρασία και να μείνουν με το λάδι τους.