Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Υλικά για 12 τμχ.
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
2 φλιτζ. νερό χλιαρό
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
½ κ. γ. καρδάμωμο
250 γρ. ταχίνι
1-2 πρέζες αλάτι
Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
½ φλιτζ. καρυδόψιχα
1 ½ φλιτζ. σταφίδες ανάμεικτες (μαύρες και ξανθές)
1 κ.σ. κανέλα
Γαρίφαλα (μοσχοκάρφια) για το στόλισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη μαγιά στον κάδο της κουζινομηχανής, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη (από τη συνολική ποσότητα) και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και προσαρμόζουμε το εξάρτημα με τους γάντζους.
Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, το ταχίνι, την κανέλα, το καρδάμωμο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη-ίσως να μην το πάρει όλο.
Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 3-4 ώρες να φουσκώσει. Στη συνέχεια, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη διπλώνουμε δυο-τρεις φορές. Την τυλίγουμε σε ρολό και τη χωρίζουμε σε 12 μέρη.
Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, κλέβουμε λίγο και το αφήνουμε στην άκρη. Πλάθουμε το υπόλοιπο σε μπαλίτσα και μετά το ανοίγουμε λίγο, αρχικά με τα χέρια και μετά με τον πλάστη. Απλώνουμε κατά μήκος λίγη γέμιση, διπλώνουμε τη ζύμη και ύστερα την πλάθουμε σαν μικρό φραντζολάκι.
Φτιάχνουμε ένα κορδόνι με τη ζύμη που κλέψαμε και τη φέρνουμε από πίσω προς τα μπρος, σαν δυο χέρια, τα οποία κολλάμε πάνω στο σώμα σταυρωτά. Καρφώνουμε στο πάνω μέρος δύο μοσχοκάρφια για μάτια και ένα για στόμα. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Αραδιάζουμε τα λαζαράκια σε δύο λαδωμένα και στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ταψιά, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να ξαναφουσκώσουν για μία ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε για 30 λεπτά το κάθε ταψί μέχρι να ροδίσουν τα λαζαράκια.